Grønn julepynt

Noen gode tips i førjulstiden med tanke på miljøet

 

Husker du sist gang da noen ga uttrykk for sin frustrasjon angående overfylte søppelkasser etter julefeiringen? Om du kjenner igjen denne problemstillingen, er du ikke akkurat helt alene.

Det er latterlig hvor mye avfall som vokser opp i løpet av juleferien, men det trenger ikke å være slik om du virkelig ønsker å forandre på akkurat dette. Du kan fortsatt ha en minneverdig og god jul som er fylt med gaver, dekor, godsaker, og innpakningspapir.

Her er 10 tips for å gjøre julen litt mer miljøvennlig enn årene før.

 

 

 

1. Ikke kjøp mer enn nødvendig

Før du begynner innkjøp av julepynt, bør du ta opp den gamle pynten som ligger i kjelleren for å få en oversikt over hva du trenger. På den måten slipper du å ende opp med å kjøpe dobbelt av noe eller oppdage at du har mer enn du har bruk for. Det er enkelt å glemme hva man har lagret nede i kjelleren siden det var 1 år siden sist du hadde oversikt. Det er mange av oss som kjenner oss igjen i denne settingen, og det betyr at det er mye penger å spare samtidig som at naturen har godt av det.

holly continuous border1

2. Send Elektroniske Julekort

Jeg har vel aldri noen gang sendt julekort til noen som helst. Ikke fordi jeg ønsker å spare trærne, men fordi jeg syns det er pes. Elektroniske julekort sparer deg for tid, frimerker, blekk og papir men gir en helt ny måte å spre ditt budskap på.

Her er en side som tilbyr gratis e-julekort

holly continuous border2

3. Bruk LED julelys

De koster litt mer på butikken, men strømregningen vil bli betydelig lavere i forhold til andre pærer. Ikke bare bruker de mindre strøm, men de varer mye lengre også. Dette er penger du tjener fort tilbake i forhold til det andre alternativet.

holly continuous border3

4. Resirkulering

Dette sier seg selv, men likevel synes vi det er viktig å påpeke like før jul. Pass på å sorter papir fra plast i det pakkene åpnes. Ha en stor pose som alt gavepapir kastes i, og en stor pose til å kaste andre plast poser, isopor og andre plast pakninger.

holly continuous border4

5. Sett lysene på timer

Det kan være lett å holde seg på den late siden når det er på tide å finne senga og julelysene fortsatt står på ute i hagen. I stede for å gå ut i kulda for å koble fra lysene hver kveld, kan du koble de på en timer. Da slipper du den siste turen ut i kulda og du sparer strøm i samme slengen. Det finnes både innendørs og utendørs timere.

holly continuous border4

6. Velg resirkulerbart gavepapir

Det frister å kjøpe glitrende rødt papir for å pakke inn gavene med, sørg for at det faktisk kan resirkuleres. Resirkulert papir kan koste noe mer, men du kan komme over varianter som er minst like pen som de som ikke er blitt resirkulert.

holly continuous border5

7. Pynt med naturen

Den nye stilen er veldig naturalistiske, og dette gjør dekorering mye mer rimelig og miljøvennlig. Gå ut i naturen og finn kongler, pinner, mose og steiner for å lage dine egne juledekorasjoner. Det er ikke så vanskelig som du tror.

Her er en nettside som kan gi deg noe inspirasjon

holly continuous border6

8. Hugg ned ditt eget juletre

Mange tror at juletre i plast er mer miljøvennlig enn ekte trær siden du kan bruke det om og om igjen hvert eneste år. Er det egentlig slik at du bruker treet hvert år? Ofte lagrer man det i kjelleren til neste jul, men velger å ikke bruke det da treet ikke er like pent lengre.

Ekte jul bør feires med ekte tre som både ryr barnåler og lukter gran. Er det ikke slik du husker det fra da du selv var liten?

Om du ikke har penger til å kjøpe deg et juletre, finnes det flere som eier tomt og vil være villig til å la deg sage ned et tre mot noen kroner i betaling og kanskje er du så heldig at du får hugge ned et helt gratis?

holly continuous border7

9. Kjøp gaver som ikke krever batterier

Batterier er nødvendig for mange leker og gadgets, men de kan gjøre fryktelig skade på miljøet når de blir kastet hele tiden. Vi har egen søppel sortering til slikt, men tro meg når jeg sier at mange kaster slikt rett i restavfall. Se heller om du klarer å finne noe som ikke er leker og elektronikk som spiser batterier. Om ikke, hjelper det mye å kjøpe batterier som kan lades opp gang på gang.

holly continuous border8

10. Gjenbruk Poser og bokser

Uten tvil noe som er en viktig faktor for en grønnere jul. Ved hjelp av poser av papp eller annet resirkulerbart materiale, unngår du mye plast som hoper seg opp i hjemmet. Selv har jeg noen meget pene poser som noen benytter som innpakning til gavene. Jeg bruker de for bevaring av gaver både for de i hjemmet og de gavene som skal ut til andre med. Når jeg leverer fra meg gavene, er jeg flink til å ta ut gavene slik at jeg kan ta med posen hjem igjen og bruke den neste år igjen. Å gjøre en jula grønnere kan kreve noe kreativitet, men det gjør jula litt mer meningsfylt samtidig som at din samvittighet har det mye bedre.

La Trondheim være en grønn by med fokus på miljø.

holly continuous border9

Les også:

The following two tabs change content below.

Renhold Trondheim

CDO at Stjern Service
Navnet er Kolbjørn Stjern. Kolbjørn er eier av nettsiden www.renholdtrondheim.org som er en av nettsidene for Stjern Renhold Service. Når Kolbjørn ikke skriver artikler eller gjør research rundt det som er relatert til renhold, brukes mesteparten av tiden til studier rundt alt som har med entrepreneurship, trend og synlighet på nett.
Posted in Div and tagged , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.