rødvin søl på teppe

Tips til flekk fjerning på tepper

 

Flekker på tepper er sjelden en populær kombinasjon for de aller fleste. Når noe slikt skjer er det ytterst viktig at et tiltak blir satt i verk så fort som over hodet mulig. Men hvilke tiltak som skal benyttes, varierer stort etter som hva som er blitt sølt.

 

Først noen enkle regler:

 1. Ta flekken så tidlig som mulig. Jo fortere du gjør tiltak, jo enklere er det å få fjernet flekken.
 2. Benytt deg av flekk oversikten under. Ved bruk av feil renhold løsning, kan situasjonen forverre seg.
 3. Prøv alltid flekkmidlet på et mindre synlig sted først. Pass også på at middelet ikke trekker ut i stoffet.
 4. Om flekken er eldre, bør du først støvsuge teppet slik at støv og annen smuss bidrar til uønskede skjolder.
 5. Vær tålmodig! Når noe setter seg i tekstil fibrene, er det ikke uvanlig at rense prosessen tar tid.

 

Greit å vite om skjolder:

 • En lys skjold kan oppstå ved at flekkmidlet har angrepet fargen i tekstilet. Derfor kan det lønne seg at du tar en blindprøve først om det lar seg gjøre.
 • En lys skjold kan også oppstå hvis tekstilet er jevnt over skitten. Da vil det lyse skjoldet være kun den rene flekken og bør derfor renses over det hele tekstilet.
 • Mørke skjolder vises som en mørk kant rundt det området som er blitt renset. Dette kan skje om flekken er løst opp, men ikke fjernet. Det som satte seg som flekk er forskjøvet ut i kanten av det området du prøver å vaske. Dette problemet løser du ved å fukte rundt området som flekken sitter for så å jobbe deg inn mot sentrum.
 • Om du allerede har prøvd å gni bort flekken før du har løst den opp, kan du også ende opp med skjolder. Da er det ofte lo som er slitt bort eller glatt stoff som er blitt slitt og loddent.

 

I den listen under, ser du at man er ikke avhengig av mange typer renhold produkter for å beseire flekkene. Du kommer faktisk ganske så langt med:

 • Rødsprit
 • Rustfjerningsmiddel
 • Fettløsningsmiddel
 • Glyserol

Merk: Glyserol bruker lang tid på å løse opp flekker i tekstiler. Pass derfor på å dryppe litt glyserol på flekken og la det virke til du ser tydelige tegn på at flekken løser seg opp. Om den begynner å fordampe før flekken har begynt å løsne, drypper du på mer.

 

 

Kaffe

Legg over papir som kan absorbere godt. Ikke press, men klapp forsiktig over for å ta opp mest mulig. Bruk så varmt vann som teppet kan tåle med en klut som ikke loer. Klapp på med papir for å absorbere fukt. Dynk oppvarmet sprit på kluten og gni til kaffe flekken er borte.

 

Blekk

Gni over flekken vekselvis med ammoniakk og eddiksyre til flekken er borte. Kulepennlakk fjernes enkelt med sprit.

 

Frukt

Skyll med så varmt vann teppet tåler. Tørk opp med tørkepapir. Fukt flekken med glyserol og gni til flekken er borte. Om flekken er gammel, kan det lønne seg å la det virke noen min før du gnir bort.

Banan flekker bør først tørkes med tørkepapir eller tørr klut for så å ta resterende med klut og kaldt vann. Gamle bananflekker må høyst sannsynlig blekes bort.

 

Blod

Skyll blod flekken med kaldt vann. Dynk salmiakk på en klut som ikke loer og gni til flekken er borte. Andre renhold midler kan også benyttes så lenge de inneholder enzymer.

 

Rødvin

Om flekken er ny, strør du salt og klapper over med tørkepapir for å ta opp mest mulig fuktighet. Bruk lunkent vann på en klut og stryk lett over fibrene til det meste av saltet er borte. Fukt kluten med glyserol og gni til flekken er borte.

Om flekken er gammel, fukter du flekken med glyserol og lar det virke i ca 15 min før du gnir over med klut og lunkent vann.

 

Tyggegummi

Jo kaldere, jo bedre.. Vi kan ikke forvente at det skal la seg gjøre å hive teppet i fryseren, men har du på noen mulighet til å kjøle ned tyggegummi flekken med fryse gass, ville det vært det beste. Om det er vinter og minus grader, fungerer det å henge ut matta til den blir fryst. Skrap så bort det du kan for så å bløte det resterende med whitesprit eller terpentin. Gni og skyll bort.

 

Asfalt

Asfalt flekker i teppet eller andre tekstiler kan behandles med olje (eks. Soya olje). Om du har fått asfalt på teppet, bør du dynke flekken med olje og la ligge over natten. Fjern så flekken med klut og fettløsningsmiddel.

 

Stearin

Pilk bort det som er mulig av stivnet stearin. Fukt med whitesprit og tørk bort med tørkepapir. Legg så noen lag med tørkepapir over stearin flekken og press over med et oppvarmet strykjern. Dette lar restene av stearin til å bli trukket inn i tørkepapiret.

 

Egg

Egg på klesplagg fjernes ved normal vask i vaskemaskin. Om egg er blitt sølt på teppe, bør du bruke såpevann. 2,5 dl lunkent vann med 0,5 dl Salmiakk og 1/2 ts oppvaskmiddel. Vri opp kluten godt før du gnikker på flekken.

 

Øl

Kanskje noe av det enkleste å tørke opp. Ganske enkelt press på flekken med tørkepapir for å ta opp det meste av ølet. Fukt en klut i rent lunkent vann og gni over.

 

Te

Vask over med en klut som ikke loer og enzymholdig vaskemiddel.

 

Fettflekker

Fettflekker på klær bør ha kokvask om det lar seg gjøre. Om ikke, bør du helle flytende oppvaskmiddel på flekken og la den virke i 30-60 min før den vaskes på normalt program. Om uhellet var på et teppe, bør du helle over potetmel, da dette suger effektivt til seg fett. Etter å ha trukket en stund, tørker du bort med fettløsningsmiddel.

Pass bare på å ikke bruke for mye løsemiddel, da det kan være fare for at teppebunnen blir fuktig.

 

Rustflekker

Her må du benytte rustfjerner. Følg pakningsvedlegget nøye!

 

 

The following two tabs change content below.

Renhold Trondheim

CDO at Stjern Service
Navnet er Kolbjørn Stjern. Kolbjørn er eier av nettsiden www.renholdtrondheim.org som er en av nettsidene for Stjern Renhold Service. Når Kolbjørn ikke skriver artikler eller gjør research rundt det som er relatert til renhold, brukes mesteparten av tiden til studier rundt alt som har med entrepreneurship, trend og synlighet på nett.
Posted in Vasketips and tagged , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.