Kontorlandskap med planter

Samarbeid og kommunikasjon

 

Samarbeid

Å samarbeide betyr å jobbe sammen. Respekt og tillit er grunnsteinene i et godt samarbeid. Man må vise respekt for andres og sitt eget arbeid. Man må vise at man har tillit til hverandre, både i det man sier og gjør. I en bedrift er samarbeid, åpenhet og lojalitet viktige verdier.

Som renholder må man ofte forholde seg til folk med en helt annen bakgrunn enn seg selv. Dermed kan det lett oppstå konflikter på grunn av språkvansker, feiltolkninger og dømmende holdninger. Man må derfor prøve å finne en bedre måte å forklare og forstå ting på.

 

 

Kommunikasjon

Man kan formidle kommunikasjon enten muntlig, visuelt eller skriftlig.

Muntlig budskap
Man må forsikre seg om at nye ansatte forstår hva du mener. Snakk klart og tydelig, samtidig som du formidler oppgaven slik at den ansatte får lyst til å utføre den. Bruk gjerne humor, for å løse opp stemningen.

Visuelt budskap
Et visuelt budskap er et budskap gjennom bilde. Det kan for eksempel være video eller film. Dette er en god måte å få frem budskapet på, spesielt om språkkunnskapene ikke er helt på plass. Det er enklere å oppfatte et budskap når man både ser og hører hva det går ut på.

Skriftlig budskap
Et skriftlig budskap er noe man skriver, for eksempel i en melding eller rapport. Det er viktig å huske på at et skriftlig budskap ofte kan bli misoppfattet, da man ikke ser kroppsspråket til den personen som skriver. Kanskje mente du å være hyggelig, men mottakeren tar det til seg som noe frekt.

 

Les også: 

 

Kilde: Kjell Bård Danielsen, Else Liv Hagesæther, Sonja Rosingholm & Geir Smoland (2002), Renhold – Bedriftskunnskap og arbeidsmiljø, Oslo: Yrkeslitteratur as

The following two tabs change content below.
Eline Berre er en bidragsyter til nettsiden renholdtrondheim.org. Hun er også renholder hos Stjern Renholdsservice. Eline trives godt med de varierte arbeidsoppgavene, og er selv utdannet som barne- og ungdomsarbeider. For tiden går mye av dagene på kursing i renhold og artikkelskriving.

Latest posts by Eline Berre (see all)

Posted in Bedriftskunnskap og arbeidsmiljø, Samarbeid og kommunikasjon and tagged , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.