Er det noe som er en vanlig årsak til allergi, så er det nikkel. Nikkel er på ingen måte bra for huden, det er rett å slett noe man bør unngå direkte kontakt med. Likevel er det mange som bruker smykker, øredobber og ringer som inneholder nikkel. Etter å ha lest denne artikkelen der det derimot mulig at du slutter å bruke dette stoffet.
Nikkel er et blankt, sølvhvitt metall. Det er billig, vanskelig å løse opp og hardt. Nikkel blir ofte brukt, da det har mange bruksområder, blant annet til legering og fornikling. Legeringer vil si at nikkel blandes med andre metaller. Fornikling er når nikkel legges utenpå andre metaller.
Ved hudkontakt, kan nikkel trenge inn i huden, noe som fører til nikkelallergi. Har man først utviklet nikkelallergi vil man alltid få en reaksjon i huden ved kontakt med nikkel, selv om det er snakk om små mengder.
Symptomene på nikkelallergi er rød og kløende hud der man har vært i kontakt med nikkel. Blemmer i huden kan også oppstå.
Kvinner bruker mer smykker enn menn. Mange smykker, spesielt uekte, billige smykker, inneholder nikkel. Faktisk har hele 1 av 10 voksne kvinner nikkelallergi, mens bare 1 av 100 menn har det samme problemet. Reaksjonen på nikkel kommer ofte når man er mellom 15 og 30 år.
Gult gull inneholder ikke nikkel, så der er man trygg. Hvitt gull kan derimot inneholder opptil 15% nikkel. Forgylte smykker kan inneholde nikkel under forgyllingen, noe som kan føre til hudkontakt med nikkel om forgyllingen slites av. Glidelåser, knapper og spenner på klær, inneholder dessverre ofte nikkel. Dette kan gi reaksjoner ved hudkontakt med blant annet bukseknapper, BH spenner og klokkereimspenner. Videre finnes nikkel i mynter, vannkraner, binders, nøkler og i en del verktøy og redskaper. På apoteket får man kjøpt en enkel nikkeltest som viser om en gjenstand inneholder nikkel eller ikke.
Hull i ørene er noe man bør unngå om man ikke har spesielt lyst til å utvikle nikkelallergi. Velger man likevel å gjøre det bør gult gull av god kvalitet være det eneste man bruker.
Har du fortsatt lyst til å utsette deg selv for nikkel?
Les også: Eksem
Kilde: Kjell Bård Danielsen og Geir Smoland (2007), Renhold helse, Oslo: Yrkeslitteratur as
Latest posts by Eline Berre (see all)
- Samarbeid og kommunikasjon - oktober 25, 2019
- Internkontroll - september 13, 2019
- Menneskene griper inn i samspillet på jorda – Del 1 - september 6, 2019
- Arbeidsmiljølovens krav til organisering og tilrettelegging - august 30, 2019
- Etiske retningslinjer i arbeidslivet - august 23, 2019