Plastbelegg, teglstein og terazzo

Plastbelegg, teglstein og terazzo

 

 

I denne artikkelen skal vi ta for oss plastbelegg, teglstein og terazzo. Ved å lese videre får du kunnskap om hvordan produktene er sammensatt, brusområdene, hva de tåler og ikke tåler og hvordan de bør vedlikeholdes.

 

Plastbelegg

Beskrivelse
Plastbelegg bestående av polyuretan, akrylat og epoksy er laget av herdeplaster. Disse herdeplastene går gjennom en kjemisk reaksjon under støpingen slik at det endelige produktet får en evigvarende form. Dette innebærer blant annet at de ikke smelter om de blir varmet opp igjen, kun mykne.

Plastbelegg som er laget av herdeplaster er fugefrie. De blir lagt på undergulvet i flytende form. Men før dette gjøres, blandes kvartsand inn  i væsken slik at gulvet blir sklisikkert. Gulvet blir til slutt dekket med noen strøk klar lakk, slik at resultatet blir en tett, porefri overflate.

Fargen på plastbelegg på gulv avhenger av farget sand eller fargepigmenter. På veggkledning kan dekorbelegg være et alternativ. Små plastflak spredt på belegget mens det er fuktig gir fargen til dekoret. Avslutningsvis lakkeres dekoret med et par lag klarlakk som inneholder herdeplast.

 

Bruksområde
I rom med mye vannsøl eller påkjenning passer flytende plastbelegg perfekt. Trappeoppganger og inngangspartier er eksempler på dette.

 

Egenskaper og behandling
Nøyaktighet ved påføring er et krav for et bra resultat. Plastbelegg tåler vann ekstremt godt og belegget tåler også løsemidler og baser.

Det er tungt å rengjøre et krovkornet belegg. Et nytt strøk med klarlakk av herdeplast kan løse problemet. I tørre rom med lite søl kan man vedlikeholde med grunnpolish. Vær obs på at du da må fortsette å vedlikeholde med polish.

Bindemiddelet, herdetypen og undergulvet bestemmer hvor mye avgassing plastbelegget gir.

 

 

Teglstein

Beskrivelse
Leire med kjemiske bestanddeler som kisel-, aluminium-, og jernoksider er det teglstein består av. Rødfargen teglstein har kommer fra jernoksidene. De lysegule teglsteinene blir til ved å tilsette fargestoffer og regulere temperaturen ved brenning. Teglstein har forskjellige kvaliteter avhengig av leiren som blir brukt og hvordan den brennes.

 

Bruksområde
Veggkledning er det største bruksområdet når det gjelder teglstein, men gulvfliser og belegningsstein utendørs er også bruksområder.

 

Egenskaper og behandling
Teglstein kan være vanskelig å rengjøre på grunn av det sugende materialet. På grunn av at vann  kan gi skjolder, er støvsuging det beste alternativet på ubehandlet tegl. Maler vi teglsteinen kan renholdet bli forenklet. Man må da ta hensyn til malingstype og mengden smuss ved rengjøring.

 

 

Terazzo

Beskrivelse
En masse av sement tilsatt grovmalt marmor og kalkstein er ingrediensene i terazzo. I det massen har tørket og stivnet, blir overflaten herdet og slipt. Fargen på resultatet kan være både lys og mørk.

 

Bruksområde
Gulv med stor påkjenning og gulv i våtrom er i de mest brukte områdene for terazzo. Terazzo kan også brukes til vegger.

 

Egenskaper og behandling
Terazzobelegg er vanligvis mer slitesterk enn betong. Dette er på grunn av den store andelen stein i terazzo. Overflaten kan bli ru og ikke like vannavstøtende om slipingen ikke blir gjort godt nok. Dette fører til tyngre renhold.

Terazzo tåler vann og fuktighet generelt svært godt. En grunnpolish som tetter porene i overflaten kan brukes til vedlikehold. Dette vil forenkle renholdet. Vær obs på at for mye polish kan gjøre gulvet svært glatt ved rengjøring og vannsøl. Våtpleiemidler eller såpe kan brukes ved rengjøring og være med på å vedlikeholde flatene.

 

Les også:

 

 

 

 

 

Kilde: Else Liv Hagesæther (2002), Renhold – Harde materilaler, Oslo: Yrkeslitteratur as

The following two tabs change content below.
Eline Berre er en bidragsyter til nettsiden renholdtrondheim.org. Hun er også renholder hos Stjern Renholdsservice. Eline trives godt med de varierte arbeidsoppgavene, og er selv utdannet som barne- og ungdomsarbeider. For tiden går mye av dagene på kursing i renhold og artikkelskriving.

Latest posts by Eline Berre (see all)

Posted in Harde materialer, Kunnskap, Materiallære - renholdsflater and tagged , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.